Projektek

Fessünk Álmokat 2019

Fessünk Álmokat 2019

Helyszín: Gyergyószentmiklós
Időpont: 2019 július
Programért felelős: Fodor Rita, Tankó Emőke

Gyerekekkel és felnőttekkel telt meg a sikátor a 2019-es Fessünk Álmokat Programon. A cél megfogalmazni és megjeleníteni családok jövőképét. A csoportmunkában 5 család összesen 7 felnőtt és 9 gyermek vett részt.

A csoportmunka kihívása volt, hogy gyerekek és szülők a műhelymunkák során egységes gyakorlatok mentén dolgozzanak és fogalmazzanak meg álmokat. A gyerekeknél megfogalmazódott álmok és célok itt újra a „mi leszek, ha nagy leszek?” kérdés köré fonódtak. Megjelent a fényképész, a futballista és a „ha nagy leszek lesz egy lovam, kertem…stb” álmok is.

A csoportmunkát átszőtte a gyerekek és szülők közötti kiegyensúlyozott kapcsolat. Egy kedves jelenete a gyakorlatnak, amikor apa és fia az Arc mozaik című feladatnál egymástól függetlenül, külön térben dolgozva hasonló szimbólumokkal rakta ki arcképét, a végén pedig meglepődve nézték a hasonlóságot.

A felnőttek csoportjában mélyebb gondolatok mentén fogalmazódtak meg a jövőtervek. A teljes csoportot megmozgató jövőkép az, hogy lássák felnőni gyermekeiket és tapasztalhassák meg azt, hogy milyen érzés nagyszülővé válni. Egy másik jellemző jövőkép a természetközeliségben élni: „legyen kis házunk nagy kerttel”. Ez a két fő pillér, amelyre feltűzdeltünk más fontos terveket, mint amilyen a szakmai fejlődés vagy a közösségi fejlődés. Az egyéni jövőkép mellett folyamatosan megjelent a pozitív közösségi változás igénye. Az „én” és a „mi” közötti kapcsolat jelentős volt a csoportban. Az előző évek munkáiban ez nem jelenik meg. Ott leginkább az egyéni fejlődés van előtérben. A résztvevő felnőttek számára a közösségi szinten történő fejlődés, az ezen való közös munka mint cél, erős motívum volt.

A fal tervének elkészítésénél sokat jelentettek azok a kulcsszavak, melyekről azt gondoltuk, hogy mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy elérjük a megfogalmazott álmainkat. Leggyakrabban megjelenőek ezek közül: a kitartás, hit, társ, felelősség, bizalom, szeretet, nyitottság, tanulás, erő, elköteleződés. Ezekből kiindulva született meg a fal végleges terve, egy fonal sző át, jelképezve azt, hogy minden mindennel kapcsolatban, hálózatban van.

A fal egy történetet követ, amelynek első pontján a személyes fejlődés jelenik meg, szimbólumokkal ábrázolva. Ezt követi két gyűrű, jelképezve azt, hogy az elköteleződés valaki mellett egy olyan lépés, amely egy teljesen új utat nyit meg előttünk. A csoport számára a házasságkötés sorsfordító, lendületet adó lépés volt. A hálóba bele vannak szőve a gyerekek álmai, a Biblia, mint egy központi és fontos erőforrás a mindennapokban. Megjelenik középen, központi elemként a természetközeliség, ezt követi egy óra, amely az idővel való gazdálkodást és megfelelő felhasználását szimbolizálja. A fal végén pedig megjelenik a halálig való tanulás szimbóluma, majd a legfőbb cél: a nagycsalád, ahol nagyszülők, gyerekek és unokák együtt vannak.

A fal egy része a kis gyerekek munkáját őrzi, ezzel együtt teljes és adja át a kisgyerekes családok igazi hangulatát.