Projektek

Valósítsd meg az álmaid!

Valósítsd meg az álmaid!

Időpont 2016. Augusztus
Helyszín: Gyergyószentmiklós
Résztvevők: 11-15 év közötti gyermekek, az Ora International Segélyszervezet Családi típusú gyermekotthonának állandó lakói.
Programért felelős: Fodor Rita, Dániel Botond

Valósítad meg az álmaid! Központi üzenettel készült el az első fal, amelyet 13-15 év közötti gyerekek festettek. A csoport sajátossága, hogy a résztvevők egy gyermekjólléti intézmény lakói.

A csoportmunka során a résztvevőknek kihívást és nehézséget jelentett egy pozitív, önálló jövőkép megfogalmazása. Távlati célokként leginkább olyan szakmákat jelenítettek, amelyeket egy számukra kedves személy inspirált, pl. egy fodrász, tanárnő stb. Így a műhelymunka a „mi leszek, ha nagy leszek?” központi kérdést járta körül.

A fal összemossa a vidéki zöld dombokat a nagyváros szürke tömbházaival. Az egységes háttéren több különböző szakma és életstílus képviselteti magát. A tetováló művésztől a manikűrösön át egészen az óvónőig látunk foglalkozásokat megjelenni. Megjelenik a gazdasszony, aki zöldség és gyümölcstermesztésből él és egy sikeres sportoló is.

Az álmok felfestése csapatban történt. A háttér színezésében mindenki részt vett, azonban ahogy az álmok kerültek fel a falra, mindenki a saját maga által elképzelt jövőképen dolgozott. A folyamat során fontos volt egy közös kapcsolódási pontot találni, amihez mindenki kötődni tud. A résztvevők egy kulcsmondatot választottak, amely a fal központi eleme lett. Több ötlet érkezett és képezte vita tárgyát a folyamat során. Végül két kulcsmondaton maradt a fókusz. A „Merj Álmodni!” és a „Valósítsd meg az álmaid!”. A vitát az egyik résztvevő felszólalása szüntette meg, aki így érvelt: álmodni mindenki tud, de megvalósítani azt már nem. Így lett a központi üzenet a Valósítsd meg az álmaid!

A folyamat lezárásaként mindenki kéznyomát hagyta a falon ezzel aláírva a vállalt terveit.